Meyve ağaçlarının genel olarak kazık kök yapısına sahip olduğunu bilmenizde fayda var. Toprağı işlerken derine inmeniz gerektiğinin bir ön bilgisi olarak aklınızın bir köşesine yazsanız iyi olacak. Meyvecilik sanılanın aksine çok zor bir iştir.Kimse bu işi hafife almasın derim. Meyveyi diktin bitti hadi büyüsün de yiyelim dersen isteğin verimi alamazsın.
Bu işe gönül veren çiftçilerimizin de uyguladığı fidanken başlanan bakım uygulamaları sayesinde sağlıklı meyveler evlerimize girmektedir. Biz her ne kadar engel olamayacağımız bazı durumlar ve hastalıklar olsa da bitkilere ilk önce istedikleri ortamı sunmalı onları bu tehlikelerin uzağında yetiştirmeliyiz. Toprağımız havadar olmazsa, sıcaklık ve güneş verileri bitkiye uygun değilse o bitkinin gelişimi istediğimiz gibi olmayacaktır. Kimyasal yöntemlere başvurmadan önce kültürel yöntemlerle bitkide yaşanacak herhangi bir sorunun önüne geçmeliyiz.
Budama uygulamaları son yıllarda görülen bodur bitki kullanımlarını sıklaştırmıştır. Bodur bitkilerin estetik görünümlerinin yanında avantajları kolay ürün toplanması , kontrollü olarak büyümesi , yerden kazanç sağlaması olarak sayılabilir. Goblin budamada yine son yıllarda çok uygulanan yöntemlerdendir. Lider orta dalımızı kesip bitkimizi yan büyümeye teşvik eder. Yine ürün toplama ve orta kısımdan ağacın havalanması kolaylaşır. Bir söz vardır. İki dal arasından kuş geçecek kadar açıklık bırakın. Bu söylemle hem bitkinin birbirine giren dalları seyreltilmiş olur. Hem de ışık ve rüzgardan daha çok faydalanır.
Bodrumda bahçelerde görebileceğiniz türler ağırlıklı olarak nar, limon, mandalina, portakal zeytin, kumkuat’dır. Aslında bahçeme ne dikeyim diye düşünürken yakın çevrenizdeki gözlemler size en doğru sonucu verecektir.
Aslında ülkemiz dünyada meyve yetiştiriciliği potansiyeli olan ender ülkelerdendir.Meyve yetiştiriciliğinde önemli sorunlardan biride arazilerdir. Miras yolu ile elde edilen araziler tarım amaçlı kullanılmıyor ne yazık ki tarıma ayrılan bölüm yeterli olmuyor. Sulama sistemeleri de günümüzde otomatik sistemlere dönüştürülmediğinden hala sulama sıkıntısı ile karşı karşıya kalan meyve bahçelerimiz bulunmaktadır.
Meyve ağaçlarında eğer tam gelişmiş bir meyveyi bahçenizde görmek istiyorsanız repikaj yapmanızı önerebilirim. Toprakta daha kısa sürede gelişen bitkiyi bahçenize taşımanız için kış bitmeden harekete geçmeniz gerekir. Uyurken götürmeniz gereken bitki uyandığında yeni yerine adaptasyon sıkıntısı çekebilir. Bitkilerde kış uykusuna yatarlar. Bu kışın su istemedikleri anlamana gelmez. Sadece büyüme eğilimleri durur.
Esra Gücümen
Peyzaj Mimarı
leave a comment
You must be logged in to post a comment.