Orkide ile ilgili en çok kafa karıştıran konu, ona özel toprağın olmasıdır sanırım.

Orkide nasıl bir toprakta yetişir?

Asıl soru ise “Neden her bitki gibi normal toprakta yetişmiyor?” Çünkü her bitki gibi normal toprakta yetiştiği bir doğal ortamı yok. Doğaya baktığımızda bunu daha net görebiliriz. Orkide orman ağaçlarının gövdelerinde yetişen bir türdür. Bu nedenle ağaç kabuğundan ve yosundan oluşturulmuş toprakla  onun doğal ortamı  sanal olarak yaratılmaya çalışılıyor. Ayrıca direk güneş sevmez . Çünkü ormanda ağaçların yaprak aralarından süzülen güneş ışıklarından faydalanır. Şeffaf saksılarda olması ise, köklerinin de ormanda ağaç kabuğunun üzerinde gün ışığından faydalanıyor olmasından kaynaklanıyor. Bu yazımızdan da anlaşılacağı üzerine bitkilerin doğal yetişme ortamlarını gözlemlemeli ve onlara bu ortamı sağlamalıyız. Böylece başarılı olabiliriz.

Orkide toprağı ne kadar sürede değiştirilmelidir?

Orkide toprağını 2 yılda bir değiştirmemiz uygundur. Genelde ilkbaharda yapılan işlem bitkinin çiçekli dönemine denk gelirse, çiçeklerini dökmesi beklenmelidir.Ayırma yöntemi ile üretimi yapılmaktadır. (Ayırma işleminin nasıl yapıldığını görmek için videomuzu tıklayın.) Çok fazla çeşitte orkide vardır. En geniş bitki florasına sahip bitkilerden biridir.

Nasıl bir ortamda yetişmelidir?

Direk güneşte yapraklarında kahverengi yanıklar oluşabilir. Dikkat edin. Pencere önü ışık alan bir yerde tülün arkasında kullanımı daha doğrudur. Orkide çiçeklerini döktüğünde biraz bekleyip yeni tomurcuklanma yok ise sapını kesiniz. Çünkü bazı orkide türleri aynı sapta tekrardan tomurcuklanma yapmaktadır. Sap tamamen kurumuş ise kestikten 4-5 ay içinde yeni sap oluşturacaktır. Yapraklarına su püskürtmeniz gerektiği konusunda da yine hepiniz bilgi sahibisiniz. Bunun da kaynak noktası orman yağmurlarıdır . Üsten yağan yağmurlarla, orkide yapraklarının nemlenmesini sever. Dikkat etmeniz gereken abartmamaktır. Yaprakların çürümesine neden olabilirsiniz. Orman altı, nemli ama havadar ortamlardır. Hava akımları hep vardır. Rüzgara korunaklıdır. Bu ortamı evde yetiştireceğiniz orkidenize de sağlamanız lazım.

Herkesin sorduğu bir soru var. Ne kadar zamanda ne kadar sulamalıyım?

Benim bu soruya yuvarlak yanıtlar vermem insanları memnun etmese de siz siz olun kesin cevaplar verenleri dinlemeyin. Nedeni sulamanın bitkinin bulunduğu ortama ,değişen sıcaklık değerlerine, gözlemlere göre yapılması gerektiğidir. Orkide ile dertleştiniz mi hiç ? Çok ıslak bıraktığınızda orkidenin şeffaf saksısından görebileceğiniz köklerde çürümeler başlar. Çok su isteyen bir tür değildir. Sadece az sulamayla başlayacağınız denemelerde bitkinizi tanıyıp sulama düzenini kendiniz oluşturabilirsiniz ki, emin olun bu en sağlıklısı olur.

Birde bitkilerde stres yarattığımızda yapraklanmayı bırakıp meyveye ve çiçek yapmaya yönelirler. Bu bilgi ışığında eğer orkideyi karanlık bir yerde 2 gün bekletirseniz stres altına girecek ve çiçeklenme başlatacaktır. Çin’de bir bitki üzerinde tam 92 çiçek sayılmış ve dünya rekorlar kitabında yerini almıştır.

Bakın aslında sadece orkideyi öğrenmedik ne çok şey öğrendik farkettiniz mi?

Share

leave a comment

You must be logged in to post a comment.