Küçük bahçe denildiğinde birçok kişi burun kıvırır. Aman küçücük bahçesi var. Yada küçücük bahçem var ne yapabilirim ki.20M2 ye kadar olan bahçeler genelde küçük bahçe olarak adlandırılabilir. Biz bir bahçe değerlendirmesi yaparken yada bize sorduklarında bu şekilde değerlendiriyoruz.

Küçük bahçe düzenlerken aslında ne kadar şirin olabildiklerini görecek bir göze ihtiyacınız var. Küçük bahçeye bişey yapmaya korkarız 20 m2 ne yapılır ki der durur ev sahibelerimiz. Ama hayal gücünüzle aslında o bahçede nasıl bir mucize yaratacağınızı bilmezsiniz. Çim alan yapmanız şart değil ama ben nedense çimin bitkilerle ve ev ile olan uyumuna bayılanlardanım. Yeşil bahçe konseptinin renklerle birleştirip o yeşilliği kaybetmeyecek tasarımlar hem daha estetik hemde küçük bahçelerde ferahlık hissi yaratıyor.Yani ne yapıyoruz.

Bir bahçe hayal ediyoruz. Çimi simetrik yada asimetrik kullanabilirsiniz. Yuvarlak bir çim alanın ne kadar espirili bir görüntü vereceğini kafamda canlandırabiliyorum. Sağ taraf gölge ortancalardan bir küme yaptım. Zeytinim bahçede zaten yerini almış gölgesinden bizi faydalandırıyor. Onu biraz forma getirip estetik olarak da işlevsel olarak da bahçemdeki uygun oturma yerine yerleştirdim. Biraz renk oyunu görmek için oturma karşısına sarılar morlarla bir kontrast denge oluşturdum. Sonra baktım hiç de fena olmuyor. Sarı ve morları artırdım. Ortancalar da yerlerinde büyük çiçekleriyle boy göstermeye başladılar. Sonra birşey eksik diyorum içimden. Su . Yok artık  nereye koyacağız dediğiniz duydum. Ama neden küçük bahçemiz için havuzumuzu da küçültmüyoruz. 3m2 neyimize yetmiyor. Bunun imalatı da kolay çukuru aç izalasyon yap kenarları süsle altına çakılı koy. Suyu doldur. Su bitkilerinden birkaç ilave ile bahçede birşeyler daha değişti. Sonra daha abartmayalım diyorum ama yürüme yoluma da karar vermem gerekiyor. Kayrak yada travers düşünüyorum. traversi dairenin kenarından 50cmlik parçalar halinde geçirdim. Çimle aynı seviyede gömdüm.

Birde bu tür bahçelerde çim ile uğraşmak istemeyen müşteriler için alternatif yöntemler sunalım. Bunlardan ilki yerörtücü bitkilerle yapılan bir düzenleme. Dezavantajı bu düzenlemede basılmaya dayanıklı olmayan türlerin kullanılması aktif bir bahçe kullanımına engel olacaktır. Bununla ilgili en yaygın tercih edilen tür dicondra fare kulağıdır. Fare kulağı zemine kaplayarak güzel bir görüntü sunar. Kekik, yayılıcı mine…vb gibi türler de örnek olarak gösterilebilir. Yada iki türlü de tercih etmediniz. Hem çime bakmak istemiyorsunuz hemde bahçenizi aktif olarak kullanmak istiyorsunuz. Bu durumda yapmanız gereken taş kullanımlarıyla toprak görüntüsünü iyileştirmek ve estetik bir görüntü yakalamaktır. Zen bahçelerinde sıklıkla rastlayabileceğiniz uygulamalar yapılmaktadır. Çakıl taşları yeşil formlu bodur ağaçlar yer yer yeşil yer örtücüler ve az sayıda renk kullanılmış yeşil formunda bir bahçe.

Bu tür taş kullanımı değilde renkli somon rengi taş kullanıp yine renklerle dans eden bir bahçe de yapma şansınız da var. Simetrik bitki kullanımları bu denlemede düzensiz kullanımdan daha farklı bir tercih olabilir. Küpler ve objelerle süslediğiniz bahçeniz yine hayallerin ötesinde bir görünümde karşınıza çıkabilir. Bitkisel peyzaj ögelerinin yanında yapısal peyzaj ögelerini de tasarımlarınızda kullanabilirsiniz. Pergolanızı bahçe formunuza göre kendiniz çizebilir marangoza tarif edebilirsiniz.Sadece yapmamanız gereken şey planlı hareket etmek ve birbirine uygun olmayan objeler ve bitkilerle bahçeyi doldurmamaktır.

Benim küçük bahçem aslında ne kadar da büyükmüş gördünüz mü?

Share

leave a comment

You must be logged in to post a comment.