Son yıllarda herkesin merak konusu olan sebzecilik hakkında benimde sizlerle paylaşmak istediklerim var. Sebzeciliğe başlamadan bu kuralları okursanız daha başarılı olursunuz diye düşünüyorum. Herkesin hormonlu gıdalarla beslendiği toplumuzda gelin sizde bahçenizde küçük bir kısım ayırın ve bu işe gönül verin derim ben.

Öncelikle son yıllarda yabancı ülkelerde popüler bir sistemden bahsetmek istiyorum. 30-40cm tahtalarla etrafını çevirdikleri bahçeleri sebzelerle donatıp kenarlarına da kardeş bitkilerden dikiyorlar. Kardeş bitkiler süs bitkilerinden seçiliyor. Tahtaları da rengarenk boyadıklarında tablo görüntüsünde bir bahçeye sahip oluyorsunuz. Çok öyle büyük ölçekte bişey yapmanıza gerek de yok. Toprak ana o kadar verimli ki iyi bir üretim ve bakım  yaparsınız 10 kök domatesle tüm yazı geçirirsiniz.

Tahtaları yaptık yeri seçtik şimdi gelelim toprağımıza. Cocopeat dediğimiz su tutma kabiliyeti muhteşem, özellikle çatı bahçelerinde karışımlarda kullanılan hindistan cevizi lifini mutlaka koymalısınız. İnanılmaz verim artırıyor. Karışımınıza eklemeniz gereken bir diğer unsur besin maddesi yanmış keçi gübresi . Bunlar olunca sebzeler çıldırıyor.

Gelelim seçimlere ve karık yapmanın mantığına . Karıklar yapılarak sulama yönteminde sebzeler bilinenin aksine karık tepelerine değil yan taraf ceplere yerleştirilir. Burda sulama yaparken dikkat edilecek husus hem köklerin suyu almakta güçlük çekmemeleri hemde kök boğazlarının suya batıp zarar görmemeleridir.

Damla sulama sisteminiz varsa sorun yaşamazsınız. Damla sulama tarımda son yıllarda başarıyı önemli ölçüde artran bir sistemdir.

Sebzelerin birde besin maddesi alma konusunda bazı özellikleri vardır. İlk sene diktiğiniz bitkiler kazık kök yapısında ve aynı familyadan geliyor ise beslenme şekilleri de aynıdır. Domates patlıcan biber yaptığınız bahçenizde seneye başka sebzeler ekin. Bu sebzeler  derin toprağın verimini büyük ölçüde düşürür. Seneye salatalık ile devam ederseniz sorun olmaz çünkü salatalık derin toprağı kullanmaz . Ayrıca her sene aynı bitkiyi dikmeniz bitkinin topraktaki zararlı organizma sayısını artırmasına neden olacaktır. Bu da toprak degesini bozarak bir süre sonra ciddi hastalıklara neden olur.

Sebzelerde dikimden hemen sonraki can suyu sulamasını yapın. Ama sonrasında bitkiyi fazla sulamayın hatta ilk meyveyi görene kadar hiç sulamasanız da olur. Çünkü suladıkça bitki yapraklanmayı artırarak boya gidecektir.

Bu yüzyılda sağlıklı besin için emek vermek şart!

Esra Gücümen

Peyzaj Mimarı

Share

leave a comment

You must be logged in to post a comment.