Her bitkinin tıpkı insanlar gibi karakteristik özellikleri vardır. Yetiştirirken bu özelliklerden birkaç püf noktasını bilmeniz gereken bitkilerden birtaneside begonvildir.
Her bitkinin bir hikayesi vardır. Begonvilin hikayesine geçmeden önce benim aklımda bu bitki ile canlanan birkaç görüntüyü paylaşmak istiyorum. bahçe duvarlarından sarkan o muhteşem renk cümbüşünü bodrum mavisi ile birleştirip fotoğraf çekinen turistler, komşusunun bahçesinde görüp benim bahçemde de olsun diyen bodrumun yazlıkçıları, daha çok dikkat çeksin diye dükkanının önüne bu bitkiyi koyan bodrum esnafı ,düğün masalarında süslemelerde kullanılan pembe yaprakaları …

Bugenvil ne zaman döndü dolaştı begonvil oldu inanın bir fikrim yok. Begonya ile karıştırılıp böyle isimlendirildi diyende var ,dilimize kolay geldi diyende . Ama bu bitkinin adı bugenvil. Bilenler bilmeyenlere öğretebilir.Fransız botanikçi tarafından avrupaya getirilen bugenvili rodostan bodruma gelen bir turist bir arkadaşına hediye etmiş ve bugenvilin bodrum seriveni bu tarihten sonra başlamıştır.Meraklı turist bu hediyeyi vermemiş olsaydı bodrum begonvilsiz nasıl olurdu inananın hayal edemiyor, düşünmek istemiyorum. Beyaz evlerin yağlı boya tablolara onunla dönüştüğü begonvil olmazsan olmaz…

Begonvil yetiştirenlerin çok işine yarayacak püf noktalardan en önemli yanlış bilinen bir diğer husus da renkli renkli açanların çiçekler olduğudur. Aslında çiçek bu renkli yaprakların ortasından baş gösterir. Bu renkli yapraklar bir süre sonra sararıp kendini yeniler yada seneye çıkmak üzere bitkiyi terkederler. Begonvili çok sularsanız toprağı ile çok ilgilenirseniz begonviliniz renkli yapraklarını ve çiçeklerini vermekte gecikir yada hiç çiçeklenmeyebilir. Geç yapılan sulama ilgisizlik ters etki yapıp onu çiçeklendirir. Dona dayanıklı olmayan bitkinizi soğuk havalarlarda paketlerseniz kurtarabilirsiniz. Budama kış aylarında derin olarak yapılmaz. Begonvil bütün yaz budanabilir. Ve doğru budama ile daha güzel açar. Doğru yapılan budama yaşlı dalların daha derin kesilmesidir. Bu sayade gövdeye ve genç dallara verilen enerji ile çiçeklenme artar.Bitkinizi toprağa dikerken kesinlikle toprak tavında olmalıdır. Yani ne kuru nede çok çamur olmamalıdır. Bir gün önceden sulayııp ertesi gün dikim uygundur. Kökü oynayan begonviller tutmayabiliyor. Güneşi seven begonvili gölgeye dikmeyiniz.
Peyzajda kullanımlarda binalarda her nekadar güzel dursa da bir süre sonra şikayetçi olabileceğiniz durumlar olabiliyor. Yaprakları döküldüğünde temizlemek durumunda kalabilirsiniz. Budamalarda merdiven kullanımı gerekeceğinden biraz zahmetli eğer dışardan yardım alacaksanız maliyetli olabiliyor.Daha çok evler bahçeli olduğundan bahçe duvar kenarlarında çit olarak bırakabilir yada diğer kısma sarkıtıp tel sistemini doğal yolla elde edebilirsiniz.
Bodur begonvillerinizi top budama küp budama yöntemleri ile çok estetik alanlar elde edebilirsiniz. Sarılıcı begonvilinizi gövdeyi temizleyip taça kaldırabilir ve ağaç görünümü elde edebilirsiniz. Budama sanatına ilerki yazılarımda değineceğim. Peyzaj projelendirmede dikkat etmeniz gereken en önemli unsur budama ile her bitkiyi kontrol altına alabileceğinizdir. Bu büyüyünce ne olacak diye bir endişenizin olmadığı bakımlı bahçeler için birdahaki yazımızda görüşmek üzere..

Share

leave a comment

You must be logged in to post a comment.