Bodrumda hazır rulo çim uygulamaları ve fiyatları çok değişmekte olup bu fiyat farklılıklarının nedenlerinden ve uygulamalardan detaylı olarak bahsedeceğim. Hazır çim uygulamalarında çimin cinsi öncelikli olarak fiyatı etkileyen ilk unsurdur. İkinci unsur ise aynı cins tohumların kalite açısından farklılık göstermesinden kaynaklıdır. Kalite bakımından çimlerde Paspalum sea spray cinsi 1. kalitedir.Rengi, dokusu, dayanıklılığı ,yeşil aksamını uzun süre koruması açısından bermudanın önüne geçmektedir. Örneğin müşteriye bermuda cinsi çimi bir firma 18 tl den diğer firma 25 tl den satmak isteyebilir. Burda sormanız gereken soru çimin kalitesidir. Cins olarak bodrumda en çok kullanılan hazır rulo çim türleri Bermuda – Paspalum- Zoysia- 4 Mevsim ( her alanda kullanılmaz ) dir. Genel olarak rulo çim üretim yerleri izmir ve milas taraflarındaki geniş arazilerde yapıldığından birde buna nakliye eklenmektedir.O çimin indirilmesi döşenmesi için ödenen işçiliklerde dahil edildiğinde fiyatlar uygulamalı m2 başına 18TL -35 TL arasında değişmektedir. Büyük metrekare olan alanlarda fiyatta indirimler yapılmaktadır.
Uygulama aşamaları hakkında bilgi verecek olursak ; öncelikli hazır rulo çim döşeyeceğiniz alanda yapılması gereken toprak düzenleme çalışmasıdır. Toprağın düz bir tesviyelendirme yapılmasının ardından alanı nemlendirecek şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Bu sulama ile hem rulo çimler alt köklerden nemi daha iyi alacak hemde tesviye sırasında oturmamış alanlarınız varsa çökme yapacaktır. Bu da size ruloları döşemeden toprağı düzeltme şansı tanır.Kullanılacak toprağın mil olması daha sağlıklı bir çim elde etmenizi sağlar. Rulolar döşenirken 50cm*100cm yarım m2 lik dikdörtgen parçalar halinde yanyana şaşırtmalı tuğla gibi döşenmelidir. Aralarında boşluk kalmamasına dikkat etmek gerekir. Parça alanlar en son maket bıçağı ile kesilerek alana uyumlu hale getirilir. Dikkat edilecek hususlar
*Çim altında 2-3 cmlik bir tabaka ile alana gelmektedir. Bu dikkate alınarak balkon veya yürüme yolu hizasından bu oranın biraz aşağısında kot oluşturmak gereklidir.
*Çim ruloları arasında bırakılan boşluklar kenar kısımlarda sararmalara sebebiyet verir. Birbirine iyice yaklaştırmak ve döşedikten sonra silindir ile üzerinden geçmek gerekir.
* İlk sulama çok önemlidir.En az 1 saat homojen sulama yapılması gerekir. Ve alanda dolaşılmamalıdır. Tesviyenin bozulmasına imkan vermemek gerekir. Hortumla salma sulama yapılması tesviyeyi bozar.El ile sulanacak ise Püskürtme aparatları ile sulama yapılmalıdır.
Yaklaşık 1 ay içinde çim alandaki parça parça görünümünü kapatıp köklenmesini büyük ölçüde tamamlar. Bu süre sıcaklar sulama ve çim cinsi ile değişebilmektedir. Çim süreci tamamladıktan sonra yapmanız gereken sabah 15 akşam 15 dk sulama yapmaktır.
Çimi sermeden önce kök gübresi kullanmak adaptasyon sürecini hızlandırmaktadır. Eğer kök gübresi kullanmazsanız 1 ay sonra mutlaka çim uyumlu gübre kullanılmasını önermekteyiz. Bodrumda hazır rulo çim oldukça rağbet görmektedir.En büyük avantajları zamandan kazanmayı sağlar. Uygun çim kullandığınızda garantildir. Hemen yeşil görüntüyü görürsünüz.
Dezavantajları bazı ucuz çim tohumları yabancı ot barındırır. Direk bahçenizde otlu bir çim ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hastalık etmeni taşıyan bir çim ise yine bahçenize geldiğinde hastalığı devam edecektir. İlaçlamak gerekir. Daha maliyetlidir.
Bu yazımızdan sonra artık herşeyi biliyorsunuz. Hiçbir sırrımız kalmadı. Bilgi paylaşımlarımız ücretsizdir. Sitemizi takip edip bizden rulo çimle ilgili başka merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Fiyat alabilirsiniz.

Share

leave a comment

You must be logged in to post a comment.